30 Mart 2014 tarihinde yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde Sivas ili, Ulaş ilçesi belediye başkanlığına CHP’li Hüseyin Gülkanat aday oldu. İlçe Seçim Kurulu’nca Gülkanat’ın adaylığı kabul edildi ve Gülkanat en yakın rakibi AK Partili adaydan 34 oy fazla alarak Belediye Başkanı seçildi.
Ancak, Ulaş İlçe Seçim Kurulu, Gülkanat’ın sabıka kaydındaki bilgilere göre seçilme yeterliliğine sahip olmadığı gerekçesiyle seçimlerin iptaline karar verdi.
Gülkanat, İlçe Seçim Kurulu’nun verdiği karara itiraz edince dosya Sivas İl Seçim Kurulu Başkanlığı’na geldi. Sivas İl Seçim Kurulu Başkanlığı da karara yapılan itirazı reddetti. Gülkanat, bu kez Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’na itiraz etti. YSK 08.04.2014 tarihli kararında, “… Seçim tutanağının bu kişiden sonra gelen en çok oy almış olan parti adayına verilmesine…” karar verdi.
Bu kararın ardından AK Partili aday İsrafil Göçkün Belediye Başkanı oldu.
Gülkanat, YSK’nın verdiği karara ilişkin olarak, Anayasa’nın 79. Maddesine rağmen ilk derece Mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’ne tazminat davası açtı. Gülkanat, açtığı tazminat davasında seçilme yeterliliğine sahip olduğunu, YSK’nın bu kararından önce memnu haklarının iade edildiğini, durumu YSK’ya da bildirdiğini, 2709 sayılı Anayasa’nın 67. Maddesinde belirtilen siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğini, il ve ilçe seçim kurulları ile YSK’nın yasanın emredici hükümlerini yerine getirmediğini, seçim yargısının adil şekilde işlemediğini, yapılan itirazların kendisine ve partisine bildirilmediğini belirterek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla bin lira maddi ve 30 bin lira da manevi tazminatın olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle ödenmesine karar verilmesini talep etti.
Karara ilişkin HaberTürk TV’ye özel açıklamalarda bulunan AYTAD üyesi Av. Emrah Ünlü: “YSK üyelerinin tazminata mahkum edilmesi Anayasaya aykırı değil. Anayasa’da buna ilişkin bir ifade yok dedi.” ifadelerini kullandı.